USA hrozí Evropské unii cly na další zboží

Spojené státy rozšířily seznam produktů z Evropské unie, na které by mohly uvalit cla kvůli vleklému sporu ohledně subvencování výroby letadel.

USA, ilustrační fotografie
reklama

Dodatečný seznam zboží zveřejněný Úřadem amerického obchodního zmocněnce (USTR) zahrnuje například olivy, italské sýry či skotskou whisky. Týká se produktů, jejichž roční vývoz z EU do USA dosahuje čtyř miliard dolarů (90 miliard Kč).

Původní seznam zahrnující export v hodnotě 21 miliard dolarů zveřejnil úřad již v dubnu. Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus.

U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu. WTO nicméně ještě nerozhodla o výši vzniklých škod, od které by se odvíjel rozsah případných celních opatření, uvedla agentura DPA.

Evropská komise v dubnu zveřejnila seznam produktů z USA, na které by kvůli sporu ohledně subvencování výroby letadel mohla zavést cla Evropská unie. Na tomto seznamu je zboží, jehož roční export z USA do EU dosahuje hodnoty kolem 20 miliard dolarů. Seznam zahrnuje například zemědělské produkty, alkohol či traktory.

Témata: USA | EU | clo | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky