Varování: Český průmysl čelí nejprudšímu poklesu zakázek od krizového roku 2009

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červnu nečekaně zhoršily, a to navíc poměrně znatelně.

Ilustrační fotografie
reklama

Příslušný ukazatel, který sestavuje společnost Markit, vykazuje za červen úroveň pouze 45,9 bodu. Přitom trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem z květnové hodnoty 46,6 bodu na 46,9 bodu.

Situace tak do jisté míry kontrastuje se stavem v Německu, kde se sice podmínky v tamním průmyslu také zhoršují (o čemž svědčí úroveň ukazatele nižší než 50 bodů), avšak tempo jejich zhoršování už nezrychluje tak jako v ČR.

V ČR je za měsíc červen zvláště varovný nejprudší pokles nových zakázek od května 2009, tedy od doby vrcholící světové finanční krize. Na český průmysl nepříznivě doléhají faktory, které stahují dolů i průmysl německý, čili obchodní války, ať již probíhající či hrozící, ochabování evropské automobilové výroby a obecnější nejistota v mezinárodních vztazích včetně hrozby takzvaného tvrdého brexitu. V ČR jsou tak zvláště zasažena exportní a automobilová průmyslová odvětví.

Český průmysl má před sebou náročnou druhou polovinu roku. Navzdory obnovení jednání mezi USA a Čínou o obchodní úmluvě obou zemí nelze takovou dohodu očekávat dříve než počátkem roku 2020. Do té doby bude napjatá atmosféra ve světovém obchodě pokračovat a existují značná rizika jejího dalšího zhoršení. Podmínky v tuzemském průmyslu tak i v dalších měsících roku budou vykazovat zhoršování, tj. hodnotu příslušného ukazatele společnosti Markit nižší než 50 bodů.

Témata: průmysl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky