Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fed zatím nechal úroky beze změn, naznačil však jejich snížení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 až 2,50 procenta. V prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání však naznačil její případné snížení. Reaguje tak na zvýšenou ekonomickou nejistotu a na očekávaný pokles inflace. Většina analytiků sdělení interpretuje tak, že Fed ke snížení základní sazby sáhne ještě v letošním roce.

Fed je odhodlán jednat tak, aby udržel expanzi ekonomiky. Opustil tak předchozí slib, že bude při nastavování úrokových sazeb "trpělivý". Téměř polovina centrálních bankéřů, kteří se na rozhodování o měnové politice podílejí, je nyní ochotna snížit náklady na úvěry během příštích šesti měsíců.

Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po skončení zasedání měnového výboru uvedl, že i ti bankéři, kteří zatím postoj nezměnili a nepočítají letos se snížením sazeb, se domnívají, že důvodů pro podpůrnou politiku je teď více. Dodal, že základní výhled zůstává příznivý a že na tomto zasedání podpora pro snížení úroků nebyla příliš velká. Upozornil ale, že v nejbližší době přijde řada nových statistických dat, která pomohou objasnit, zda rizika méně příznivějšího výhledu narůstají. Pokud to bude nutné, bude Fed jednat a použije nástroje, aby zdržel hospodářskou expanzi, řekl Powell.

Americké akcie na rozhodnutí Fedu zareagovaly růstem, širší index S&P 500 krátce před koncem obchodování v New Yorku přidával zhruba 0,3 procenta na 2927 bodů. Drží se tak blízko rekordu. Americký dolar naopak zamířil dolů, ke kanadskému dolaru odepisoval 0,6 procenta na 1,3295 CAD, euro k americkému dolaru přidávalo 0,3 procenta na 1,1232 USD.

Nejnovější ekonomické prognózy ukazují, že pohled centrálních bankéřů na vývoj hospodářského růstu a nezaměstnanosti se téměř nezměnil. Inflace má ale podle nich letos činit pouze 1,5 procenta, zatímco ještě v březnu ji odhadovali na 1,8 procenta. Ani příští rok se podle nich přitom inflace nezvýší k dvouprocentnímu cíli, který si Fed stanovil jako strop cenové stability.

Sedm ze 17 bankéřů nyní očekává, že by bylo vhodné do konce letošního roku snížit základní úrok o půl procentního bodu. Osmý považuje za vhodné snížit úrok o čtvrt bodu. To na širší změnu mediánu výhledu sazeb nestačí, je to ale velký posun v dosavadním postoji, protože to naznačuje, že mnoho - možná i většina - bankéřů změnilo názor na vývoj úroků směrem dolů. Pouze jeden centrální bankéř považuje za pravděpodobné, že základní úrok bude v letošním roce zvýšen.

Fed nadále považuje pracovní trh za zdravý a uvádí, že za nejpravděpodobnější vývoj považuje trvalou expanzi ekonomické aktivity a nakonec i zvýšení inflace.

Témata:  Fed (Americká centrální banka) ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy