Fed zatím nechal úroky beze změn, naznačil však jejich snížení

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 až 2,50 procenta. V prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání však naznačil její případné snížení. Reaguje tak na zvýšenou ekonomickou nejistotu a na očekávaný pokles inflace. Většina analytiků sdělení interpretuje tak, že Fed ke snížení základní sazby sáhne ještě v letošním roce.

Ilustrační fotografie
reklama

Fed je odhodlán jednat tak, aby udržel expanzi ekonomiky. Opustil tak předchozí slib, že bude při nastavování úrokových sazeb "trpělivý". Téměř polovina centrálních bankéřů, kteří se na rozhodování o měnové politice podílejí, je nyní ochotna snížit náklady na úvěry během příštích šesti měsíců.

Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po skončení zasedání měnového výboru uvedl, že i ti bankéři, kteří zatím postoj nezměnili a nepočítají letos se snížením sazeb, se domnívají, že důvodů pro podpůrnou politiku je teď více. Dodal, že základní výhled zůstává příznivý a že na tomto zasedání podpora pro snížení úroků nebyla příliš velká. Upozornil ale, že v nejbližší době přijde řada nových statistických dat, která pomohou objasnit, zda rizika méně příznivějšího výhledu narůstají. Pokud to bude nutné, bude Fed jednat a použije nástroje, aby zdržel hospodářskou expanzi, řekl Powell.

Americké akcie na rozhodnutí Fedu zareagovaly růstem, širší index S&P 500 krátce před koncem obchodování v New Yorku přidával zhruba 0,3 procenta na 2927 bodů. Drží se tak blízko rekordu. Americký dolar naopak zamířil dolů, ke kanadskému dolaru odepisoval 0,6 procenta na 1,3295 CAD, euro k americkému dolaru přidávalo 0,3 procenta na 1,1232 USD.

Nejnovější ekonomické prognózy ukazují, že pohled centrálních bankéřů na vývoj hospodářského růstu a nezaměstnanosti se téměř nezměnil. Inflace má ale podle nich letos činit pouze 1,5 procenta, zatímco ještě v březnu ji odhadovali na 1,8 procenta. Ani příští rok se podle nich přitom inflace nezvýší k dvouprocentnímu cíli, který si Fed stanovil jako strop cenové stability.

Sedm ze 17 bankéřů nyní očekává, že by bylo vhodné do konce letošního roku snížit základní úrok o půl procentního bodu. Osmý považuje za vhodné snížit úrok o čtvrt bodu. To na širší změnu mediánu výhledu sazeb nestačí, je to ale velký posun v dosavadním postoji, protože to naznačuje, že mnoho - možná i většina - bankéřů změnilo názor na vývoj úroků směrem dolů. Pouze jeden centrální bankéř považuje za pravděpodobné, že základní úrok bude v letošním roce zvýšen.

Fed nadále považuje pracovní trh za zdravý a uvádí, že za nejpravděpodobnější vývoj považuje trvalou expanzi ekonomické aktivity a nakonec i zvýšení inflace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky