Tři Češi mezi nejbohatšími lidmy planety roku 2012, podle Forbes

V každoročním žebříčku dolarových miliardářů Forbesu jsou letos tři Češi, Petr Kellner, Zdeněk Bakala a Andrej Babiš. První dva si proti loňsku pohoršili, Babiš zbohatl, mezi „vycházející hvězdy“ pronikl Ivo Lukačevič, uvedl český Forbes ve středu na svém oficiálním profilu na Facebooku.

reklama

Majetek Petra Kellnera se meziročně snížil z 9,2 na 8,2 miliardy, Zdeňka Bakaly z dvou miliard na 1,9. Andrej Babiš si naopak polepšil z 1,1 na 1,4 miliardy dolarů.
 
Čtvrtým Čechem, který se letos probojoval do společnosti nejbohatších lidí planety, je Ivo Lukačovič. Majitel Seznamu ještě nemá majetek v hodnotě miliardy dolarů, dostal se ale do kategorie lidí, které se vyplatí do budoucna sledovat, protože se jim daří a na miliardu dolarů se mohou brzy dostat.

Nejbohatším člověkem planety je podle aktuálního žebříčku Forbesu investor Carlos Slim s majetkem 69 miliard dolarů, následovaný Billem Gatesem (61 miliard) a Warrenem Buffettem (44 miliard). Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je s majetkem odhadovaným na 17,5 miliardy dolarů na pětatřicátém místě žebříčku.
 
Petr Kellner je aktuálně na 110. místě, o které se dělí s ruským těžařem Iskanderem Machmudovem a američanem Richardem Kinderem. Mezi nejbohatšími lidmi světa se Kellner umístil těsně za mediálním magnátem Rupertem Murdochem a zdaleka překonal například bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který s majetkem za 5,9 miliardy dolarů skončil na 169. místě. Zdeněk Bakala se dělí o 683. místo a Andrej Babiš o 913. místo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky