Fed ignoruje ekonomické hrozby, strká hlavu do písku

Makroekonomické zpomalení již nemusíme očekávat, neboť je tu. Pravděpodobnost recese ve třetím nebo čtvrtém kvartále je nyní až 50 %. Fed však v této situaci evidentně zaostává a popírá aktuální tržní situaci. Je překvapující, jak hluboko strčil Fed hlavu do písku, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Investoři dnes vstupují do investic s předpokladem, že ceny půjdou nahoru. Očekávají totiž, že Fed v budoucnu sníží sazby. Mohlo by k tomu dojít již v tomto měsíci. Za normálních okolností by to měl být pro investory nákupní signál, protože trhy dostanou od centrální banky podporu pro další růst.

Tato logika však již neplatí. Je zřejmé, že Fed se při hodnocení reálné situace mýlí a popírá aktuální vývoj. Makro ukazatele totiž naznačují, že čelíme riziku recese, což je silným signálem pro prodej, nikoliv pro nákup.

Šéf pobočky Fedu v New Yorku, John Williams, má při hlasování předsednictva silné slovo. Minulý týden uvedl, že výhled pro americkou ekonomiku je nadále příznivý a uznal, že investoři očekávají od centrální banky snížení sazeb. "Můj základní scénář vývoje ekonomiky je velmi dobrý. Jako vždy však musíme být připraveni i na změnu výhledu," uvedl na tiskové konferenci. Jeho následující citát však není ničím jiným než projevem ignorace: "Inverze výnosové křivky dluhopisů není podle mě předzvěstí budoucí recese".

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky