Britská ekonomika v dubnu prudce klesla

Britská ekonomika v dubnu klesla o 0,4 procenta, nejvíce od března 2016. Přispěl k tomu hlavně prudký propad výroby automobilového sektoru, který byl nejvyšší za dobu, kdy se tento údaj začal sledovat. Celý zpracovatelský průmysl, kam spadá i automobilový, pak zaznamenal nejvyšší pokles za 17 let. Prudce se snížily také vývoz a dovoz. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský statistický úřad.

Velká Británie
reklama

Na počátku letošního roku automobilky oznámily, že plánují v dubnu dočasně zastavit výrobu v Británii kvůli očekávanému přerušení obchodu kolem termínu odchodu Británie z Evropské unie. Ten se měl původně uskutečnit 29. března. Termín byl nakonec posunut na konec října, avšak rozhodnutí přišlo příliš pozdě na to, aby automobilky změnily své plány.

Dubnový propad ekonomiky navázal na březnový pokles o 0,1 procenta a byl mnohem vyšší, než čekali analytici. Za tři měsíce do konce dubna však ekonomika stále rostla, i když růst zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí.

Produkce zpracovatelského průmyslu se v dubnu snížila o 3,9 procenta, což byl nejvyšší propad od června 2002. Výroba aut se propadla o 24 procent, nejvíce od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat. Širší ukazatel výroby dopravního zařízení pak dokonce zaznamenal nejvyšší propad od roku 1974.

Další zpráva ukázala, že dovoz zboží do země se v dubnu snížil o 14,4 procenta, nejvíce od zahájení sledování tohoto údaje v roce 1998. Vývoz se pak snížil o 10,9 procenta, nejvíce od července 2006. Deficit bilance obchodu se zbožím se snížil na 12,1 miliardy liber (347,8 miliardy Kč) z březnových 15,4 miliardy liber.

Dnešní údaje potvrzují, že britská ekonomika zpomaluje, když v prvním čtvrtletí ji naopak výrazně podpořila tvorba zásob podniků před plánovaným brexitem, který se však nakonec neuskutečnil. Centrální banka Bank of England minulý měsíc odhadla, že ve druhém čtvrtletí tempo růstu britské ekonomiky zpomalí na 0,2 procenta z půl procenta v prvních třech měsících. Hlavní ekonom banky Andy Haldane o víkendu uvedl, že za celý rok očekává "solidní" růst o 1,5 procenta. Britská ekonomika od referenda o brexitu ztrácí tempo. Před referendem ekonomický růst za celý rok obvykle překonal dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky