EU poslala jižní Moravě 6,5 milionu korun na úklid po jarních povodních

Jihomoravský kraj obdržel dotace 6,5 milionu korun z evropského fondu solidarity na pokrytí části výdajů spojených s likvidací následků povodní z května a června 2010. Agentuře Mediafax to ve středu řekl náměstek hejtmana Václav Božek (ČSSD).

reklama

Evropské peníze z fondu solidarity použije hejtmanství podle Božka na "proplacení nouzových opatření nutných k obnovení základních funkcí poškozeného majetku a území, které nebyly kryty jinými finančními prostředky ze státního rozpočtu, jiných zahraničních zdrojů, pojištění nebo darů".

Peníze tak pomohou kromě jiného opravit a vyčistit propustky na krajské silnici u Klobouk u Brna a pokrýt část povodňových škod v Podolí, Hodějicích, Šaraticích, Týnci, Tvarožné Lhotě, Lužicích, Louce, Hruškách, Blatničce, Hrubé Vrbce a Slavkově u Brna. "Další část dotace pak bude směřovat na úhradu výdajů vynaložených radnicemi v Hostěrádkách-Rešově, Heršpicích, Javorníku nad Veličkou, Milonicích, Veselí nad Moravou, Zbýšově a Bučovicích," vypočítal Božek. Kraj podle něj převede část oprávněných výdajů na účty jednotlivých obcí ihned po schválení transferů zastupitelstvem.

Fond solidarity Evropské unie založili europoslanci v roce 2002. Má pomoci regionům pokrýt nejzávažnější škody, způsobené přírodními katastrofami. Evropská komice letos podle informací agentury Mediafax rozhodla, že Česku přidělí peníze na pokrytí části nákladů na odstranění povodní, které v roce 2010 zasáhly Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký kraj.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky