Obchodní válka mezi Čínou a USA se vyhrocuje

Čínské ministerstvo zahraničí varovalo podniky působící ve Spojených státech, že mohou čelit pronásledování ze strany amerických úřadů. Peking rovněž vyzval čínské turisty k opatrnosti při návštěvě USA a poukázal na potenciální hrozby, například loupeže či střelecké útoky. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AFP s odvoláním na čínská státní média.

Ilustrační fotografie
reklama

Tato varování přicházejí v době napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku a neshody mezi nimi panují také v dalších oblastech.

Čínská diplomacie dnes ostře odsoudila výzvu amerického ministra zahraničí Mika Pompea, aby Peking u příležitosti 30. výročí krvavého zásahu čínské armády proti demonstrantům na náměstí Tchien-an-men propustil politické vězně.

USA a Čína na sebe od loňského roku v rámci obchodní války uvalují cla. Washington navíc minulý měsíc zařadil čínskou společnost Huawei na černou listinu, takže americké podniky nyní potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. Čína minulý týden obvinila USA z ekonomického terorismu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky