Euro? Jako měnu si ho Češi domů pustit nechtějí

Mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z hodnocení dopadů členství ČR v Evropské unie na určité oblasti veřejného života nejlépe vyšly služby a zboží, nejhůře zemědělství.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle CVVM převážil negativní postoj Čechů k euru nad pozitivním v roce 2010. V předcházejících čtyřech letech byly oba podíly zhruba vyrovnané, předtím převažoval souhlas s přijetím evropské měny nad nesouhlasem.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že podle názoru lidí má členství ČR v unii nejlepší vliv na oblast zboží a služeb. Přesvědčeno je o tom 57 procent občanů. Podle zhruba dvou pětin má pozitivní vliv i na vědu a výzkum, průmyslové podniky a hospodářskou úroveň. Čtvrtina příznivě hodnotí dopady členství v unii na bankovní sektor a pětina na školství, zdravotnictví a drobné podnikání.

Nejméně příznivě vnímají Češi dopady členství u českých zemědělců. Za negativní je považuje téměř polovina lidí, ačkoli 17 procent si myslí, že členství ČR v EU má na zemědělce příznivý vliv, uvedlo CVVM.

V porovnání s rokem 2015, kdy CVVM pokládalo stejnou otázku, se o několik procentních bodů zlepšilo hodnocení u hospodářské úrovně, drobných a středních podnikatelů, průmyslových podniků, bankovního sektoru a zemědělců. Naopak mírné zhoršení lze vidět v případě školství, doplnilo CVVM.

Aktuálního průzkumu se zúčastnilo od 30. března do 10. dubna tisícovka lidí.

Témata: EUR | Česko | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky