Německo zaskočilo náhlé zvýšení nezaměstnanosti

Počet lidí bez práce v Německu se v květnu nečekaně zvýšil a růst zaznamenal poprvé za téměř dva roky. Podle sezonně upravených údajů bylo bez práce 2,279 milionu lidí, což je o 60.000 více než v dubnu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. K růstu přispěly mimořádné vlivy, ale také zpomalení růstu ekonomiky.

Ilustrační fotografie
reklama

Analytici v anketě agentury Reuters naopak očekávali pokles počtu nezaměstnaných, a to o 8000. Míra nezaměstnanosti stoupla na pět procent z dubnových 4,9 procenta.

Velmi dobrý stav trhu práce byl v posledních letech důvodem silného růstu německé ekonomiky, taženého zejména domácí poptávkou. Několik měsíců růstu nezaměstnanosti by mohlo oslabit výdaje domácností a vyřadit jeden z nejdůležitějších motorů dosavadního růstu.

Šéf úřadu práce Detlef Scheele ale upozornil, že nečekaný růst způsobila hlavně revize statusu některých příjemců podpory v nezaměstnanosti. Svou roli však sehrála i zpomalující ekonomika.

"Na pracovním trhu můžeme vidět první vedlejší vliv o něco slabšího vývoje ekonomiky z poslední doby," uvedl Scheele. "Poptávka firem po nových zaměstnancích prudce oslabuje, ale zůstává vysoká."

Německý průmysl, který je závislý na vývozu, už čelí problémům kvůli obchodním sporům a nejistotě spojené s chaotickým odchodem Británie z Evropské unie, upozornila agentura Reuters.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků. Loni hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. Německá vláda v dubnu zhoršila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní rok na 0,5 procenta z původního jednoho procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky