Hypotéky táhnou více než před krizí

Přestože první měsíce roku bývají pro koupi bytu nejslabším obdobím, banky letos překonávají rekordy ze stejných měsíců z doby největšího hypotečního boomu z let 2007 a 2008. K rekordům přispívají nízké ceny nemovitostí a historicky nejlevnější hypotéky, informují úterní Hospodářské noviny (HN).

660
reklama

Už v první měsíci si lidé od bank půjčili na nové bydlení přes 9,2 miliardy korun. Jde o meziroční růst o 60 procent a vůbec nejlepší lednový výsledek v historii. A v únoru zájem ještě zesílil. Například od České spořitelny, která má zhruba čtvrtinový podíl na trhu, si lidé v lednu půjčili celkem 3 miliardy korun a v únoru dalších 3,5 miliardy korun.

"Předběžné únorové výsledky signalizují, že zřejmě pokoříme výkony ze stejného období v předkrizových letech," říká Jan Sadil, šéf Hypoteční banky. I UniCredit Bank zaznamenala v únoru růst o 19 procent a GE Money bank o třetinu. "Je to dáno výbornou kombinací nízkých sazeb a cen bytů. Všichni tuší, že toto ideální období nebude trvat dlouho, a snaží se ho využít," říká Martin Techman, ředitel rozvoje obchodu České spořitelny.

Témata: hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky