Hazard přináší obecním rozpočtům nebývale vysoké zisky

Změna loterijního zákona, která upravuje rozdělování výnosů hazardních společností mezi stát a obce nese místním samosprávám až pohádkové zisky. Například městská pokladna středočeského Berouna si letos místo osmi přilepší o dvacet milionů korun, píší úterní Lidové noviny (LN).

660
reklama

"Odhady známe, ale počkáme na reálná čísla. Rádi bychom získali alespoň dvě třetiny této částky," řekla LN starostka Berouna Šárka Endrlová. V podobném očekávání jsou před první dubnovou splátkou starostové všech 6500 měst a obcí v Česku. Praha počítá s miliardou korun, u nejmenších obcí s několika tisícovkami. Celkový výnos by se měl pohybovat kolem čtyř miliard korun.

Přesto mnohá města tvrdí, že s hazardem skoncují. "Tento nástroj je částečně kontraproduktivní, protože motivuje obce, aby si na svém území ponechaly, protože z něho mají finanční prostředky," přiblížil riziko nové legislativy Matěj Hollan, který v Brně bojuje proti hernám. O svůj podíl se už také hlásí i sportovní funkcionáři. "Když v minulých letech rozdělovaly tyto peníze loterijní firmy, putovaly na sport, kulturu a charitu. Sport měl padesát procent z nich. A ty peníze teď chybí," vysvětlil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Podle jeho slov dnes neplyne ani koruna z hazardu na sport pouze v Česku a na Kypru. "Tento rok je naprosto klíčový, pokud na nás města a obce zapomenou, v příštích letech to budou jen těžko měnit," upozorňuje Kejval.

Témata: hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky