Návrat do práce po rodičovské dovolené. Co je největším problémem?

Jednatřicet procent účastníků průzkumu na téma práce a rodičovství, který pro personální společnost Předvýběr.CZ v květnu uskutečnila agentura STEM/MARK, uvedlo, že jejich zaměstnavatel nenabízí žádnou výhodu speciálně pro rodiče. Nejčastějším benefitem naopak je pružná pracovní doba (17,9 %).

Ilustrační fotografie
reklama

Jako další formy poskytované podpory rodičovství respondenti uváděli: možnost práce na částečný úvazek (14,6 %), akce pro děti (12,8 %), finanční příspěvek (9,3 %), volno nebo dovolenou navíc (8,7 %), vlastní školku, dětskou skupinu nebo jinak řešené firemní hlídání (3,7 %) a příspěvek na hlídaní (0,4 %).

Právě hlídání přitom pro rodiče představuje největší překážku v pokračování pracovní kariéry, uvedlo 9,7 % dotázaných rodičů ‒ a 22,3 % respondentů, kteří ještě rodiči nejsou, vidí stejnou věc jako největší problém, když se zaměstnanec bude chtít po rodičovské dovolené vrátit do práce.

Mezi další problémy, se kterými se lidé po mateřské potýkají, patří (v závorce jsou uvedena očekávání respondentů, kteří ještě nejsou rodiči) délka pracovní doby ‒ 8,3 % (8,9 %), bez ohledu na zákonnou povinnost zaměstnavatel tak dlouho místo nedrží ‒ 1,6 % (13 %), nezájem zaměstnavatele o rodiče ‒ 1,6 % (6,8 %), vzdálenost pracoviště ‒ 1,6 % (1,2 %) a ztráta kvalifikace ‒ 1 % (5 %).

„Hodně zajímavé je porovnání zkušeností zaměstnanců, kteří už mají děti, s očekáváními budoucích rodičů. Ukazuje se, že ve skutečnosti jsou podmínky pro návrat do práce mnohem vstřícnější,“ vyzdvihuje František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ.

Výrazně odlišné jsou i postoje k práci (např. na částečný úvazek či dohodu) během rodičovské dovolené. Pracovalo 12,6 % rodičů, zatímco z těch budoucích by chtělo chodit do práce 41 % dotázaných. „Značně to souvisí s věkem a také reálnými zkušenostmi, jak časově náročné rodičovství je,“ říká František Boudný. Ve skutečnosti daleko více chodí do práce matky, zatímco z budoucích rodičů by naopak otcové častěji chtěli zůstat v kontaktu se svojí kariérou ‒ a stejně tak v reálu častěji pracovaly starší generace, zatímco představu o skloubení práce a rodičovství víc vyznávají mladší lidé.

A kdo by se podle respondentů měl o dítě starat? Podle 63,7 % lidí jednoznačně žena, 35,9 % účastníků průzkumu míní, že by se oba rodiče měli v péči o dítě vystřídat a jen čtyři desetiny procenta míní, že na rodičovské má být muž.

Průzkumu se zúčastnilo 515 respondentů Českého národního panelu ve věku 15-59 let.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky