Moody's snížila rating Portugalska do pásma spekulací

Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení Portugalska o čtyři stupně do spekulativního pásma na úroveň Ba2. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s tím, že podle Moody's existuje velké riziko, že země bude potřebovat druhou pomoc, než se vrátí zpět na finanční trhy.

reklama

Za rozhodnutím snížit rating země stojí také zvýšené obavy z toho, že Portugalsko nebude schopné zcela splnit požadavky na snížení rozpočtového deficitu a stabilizaci svého dluhu, což patří mezi podmínky, které si země vyjednala s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v případě první půjčky. Ta měla zemi zachránit před hrozícím státním bankrotem.

Podle Moody's se také zvyšuje riziko, že si Portugalsko nebude moci půjčovat na kapitálových trzích za udržitelné úrokové sazby již v druhé polovině roku 2013 a i poté.

Portugalsko čelí vážným problémům spojeným s potřebou snížit rozpočtové výdaje, zvýšit daně a zároveň dosáhnout ekonomického růstu. Kromě toho musí podporovat i místní bankovní systém.

Moody's je první ze tří hlavních agentur, která rating Portugalska snížila do spekulativního pásma. Agentury Standard & Poor's i Fitch drží úvěrové hodnocení země stále na úrovni rovné BBB-, tedy na spodní hranici investičního pásma.

Témata: moody´s | portugalsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky