Schwarzenberg: Nečas nepodepsal fiskální pakt, aby neztratil přízeň Hradu

K odmítnutí fiskálního paktu Česko nevedla zahraniční politika, ale vnitropolitické důvody. Premiér Petr Nečas (ODS) si postojem chtěl upevnit postavení ve vlastní straně i vztah s prezidentem Václavem Klausem, řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

660
reklama

"Paktem nedošlo k přenosům pravomocí ani změně základního práva, to jsou mýty. To nejsou zahraničně politické důvody, proč Česko nepřipojilo podpis, to jsou čistě vnitropolitické důvody. Petr Nečas se tak rozhodl, aby nepřišel o vliv ve své straně a přízeň Hradu," řekl v neděli na České televizi ministr Schwarzenberg (TOP 09).

Šéf koaliční TOP 09 rozhodnutí nepřipojit se k fiskální úmluvě, na které se v pátek dohodly všechny členské státy Evropské unie s výjimkou Česka a Velké Británie, dlouhodobě kritizuje.

"Odmítnutí podpisu je závažný krok, který považuji za chybný," řekl jednoznačně už v úvodu pořadu s tím, že nepovažuje za moudré pozlobit si důležité instituce EU.
 
"Musíme si uvědomit, že jsme dostali 180 miliard korun. To jsou peníze, které bereme jako samozřejmost, ale oni na ně pracují občané Německa a Francie a my jsme je dostali darem. A ještě se chováme, že nás unie utiskuje, to je to, co mě na tom překvapuje a zlobí," řekl ministr.

Schwarzenberg se svými kolegy Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Janem Zahradilem (ODS) v neděli debatovali nad budoucností Evropské unie i pozicí Česka v rámci společenství. Nad tím, zda se Česko mělo připojit k tzv. fiskálnímu paktu, totiž nepanuje na české politické scéně jakýkoli souhlas, a to zejména v rámci vládní koalice. Zatímco TOP 09, která vede ministerstvo zahraničních věcí, je proevropská, občanští demokraté premiéra Nečase se dlouhodobě profilují jako euroskeptici.

Témata: krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky