Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ford je ve ztrátě. O práci přijdou tisíce lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americká automobilka Ford Motor hodlá do konce srpna v rámci restrukturalizace zrušit ve svých podnicích po celém světě na 7000 pracovních míst v managementu, což představuje zhruba deset procent těchto zaměstnanců. Druhá největší americká automobilka to oznámila v e-mailu, který zaslala svým zaměstnancům. Plánovaný krok jí má ušetřit asi 600 milionů dolarů (13,8 miliardy Kč) ročně, informují tiskové agentury.

Šéf automobilky Jim Hackett dnes zaměstnancům v e-mailu oznámil, že část lidí firmu opustí dobrovolně, část bude propuštěna. V USA se opatření dotkne asi 2300 manažerů. Téměř 20 procent bude podle Hacketta škrtnuto na vyšších manažerských pozicích, což by mělo omezit byrokracii a zrychlit rozhodovací procesy.

Automobilka vloni oznámila, že na restrukturalizaci podnikání vynaloží asi 11 miliard dolarů (254 miliard Kč). Chce tak zvýšit odbyt v zahraničí a důrazem na elektromobily a samořízené vozy modernizovat výrobní portfolio. Ke svým záměrům se Ford podrobně nevyjádřil, v plánu má zavřít tři závody v Rusku, jeden v Evropě a jeden v Brazílii. To však představuje pouze jednu miliardu ze zmíněných 11 miliard dolarů, upozornil server CNN.

V rámci proměny podnikání se automobilka snaží vytvářet nové aliance. Za účelem vývoje lehkých užitkových vozů se například spojila s německým Volkswagenem. Nedávno také ohlásila investici 500 milionů dolarů do start-upu Rivian Automotive. Ten vyrábí pick-upy na elektrický pohon a je považován za hlavního rivala firmy Tesla.

Automobilce loni klesl čistý zisk o více než polovinu na 3,7 miliardy dolarů. V Evropě firma loni vykázala provozní ztrátu 398 milionů dolarů. V letošním prvním čtvrtletí se jí čistý zisk snížil o 34 procent na 1,15 miliardy dolarů.

Témata:  Ford lidé auta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.