Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhová krize polevila, ale u konce ještě není

Dluhová krize v eurozóně v posledních týdnech podle člena Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Athanasiose Orphanidese polevila, ale je potřeba přesvědčit trhy o efektivitě krizového mechanismu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

"Viděli jsme velmi výrazné zlepšení, když se podíváte, kde jsme byli v listopadu a kde jsme nyní z hlediska rizika například Francie, Belgie, Itálie a Španělska," řekl Orphanides konferenci na Kypru.

"Ale problém jsme zatím nevyřešili, protože riziko je mnohem větší než riziko při jejím začátku před dvěma lety," řekl dále Orphanides.

Evropa a zejména eurozóna prochází vážnou dluhovou krizí, která tvrdě dopadá i na globální hospodářství. Evropští lídři se už několikrát pokusili najít řešení, jak se dostat z krize ven. Zatím se jim to ale zcela nepodařilo.

Orphanides, guvernér Central Bank of Cyprus, často tvrdil, že PSI (Private Sector Initiative - zapojení soukromého sektoru – pozn. redakce), která odepisuje velkou část řeckého státního dluhu ve svém držení, spustil nákazu v celé eurozóně.

"Měli jsme situaci, kdy prohlášení nebyla v souladu s činy, a to je jeden z důvodů, proč se podle mého názoru evropským lídrům nepodařilo plně obnovit důvěru na trzích," řekl dále.

"Fiskální pakt, který prosazuje větší finanční disciplínu států eurozóny a který byl dohodnut evropskými lídry, byl důležitým krokem vpřed při budování mechanismu pro boj s budoucími krizemi," dodal na závěr Orphanides.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy