Míří Amerika do krize? Jak se připravuje finanční trh?

Finančním trhům se trochu ulevilo po zprávě, že prezident Trump možná prozatím odloží hrozící rozhodnutí o clech na automobily. Vzápětí se objevily nové obavy z dalšího vývoje napjatých americko-čínských vztahů vyvolané zásahem Spojených států proti firmě Huawei.informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Po zveřejnění rozhodnutí Trumpovy vlády o odložení cel na automobily se trh snažil tvářit pozitivně. Otázka cel na dovoz automobilů je z pohledu Spojených států poměrně složitá, protože dodavatelský řetězec automobilových součástek je natolik globalizovaný, že je v podstatě nemožné uvalit cla, která by se týkala jen zahraničních dodavatelů, protože američtí výrobci automobilů samozřejmě získávají součástky ze zahraničí. Nejvíce z tohoto oznámení zřejmě vytěžilo mexické peso.

Huawei na blacklistu

Přes noc však došlo k dalšímu odklonu od rizika, zejména v Asii poté, co Trumpova vláda oznámila opatření proti čínskému výrobci Huawei. Společnost se dostala na seznam amerického Úřadu pro průmysl a bezpečnost, což znamená, že pro ni bude daleko složitější získávat součástky od amerických výrobců. Jde o značnou eskalaci, která míří do jádra otázky „transferu technologií“ a národní bezpečnosti, což ztíží schopnost Spojených států a Číny dosáhnout hlubší obchodní dohody.

Komedie jménem brexit

Libra dnes opět zamířila dolů, protože se předpokládá, že premiérka Theresa Mayová hodlá při hlasování počátkem června zrecyklovat dohodu o brexitu. Neočekává se však, že by dohoda prošla. Diskuse mezi stranami nikam nevedou a je pravděpodobné, že Mayová bude po neúspěšném hlasování muset odstoupit. Dlouhodobá situace je stejně nejistá jako kdykoli předtím. Libra bude asi dál trpět na nejistém globálním trhu.

Míří Amerika do krize?

Spojené státy zveřejnily nepříjemná data – klíčové maloobchodní tržby měsíčně poklesly (poslední měsíce vykazují značnou volatilitu, ale růst americké spotřeby se letos jasně zpomaluje). Průmyslová výroba je také velmi slabá s nepříjemným meziměsíčním poklesem -0,5 %, což znamená, že meziroční pokles se blíží 1 %. Výnosy amerických vládních dluhopisů se opět snížily. Benchmark desetiletých dluhopisů se blíží minimům cyklu a sazby dvouletých dluhopisů už na minimum klesly, zatímco trh nyní do konce roku očekává dvě snížení úrokových sazeb Fedu.

Vybrané měny

USD – dolar je neutrální měnou, kolem které se poslední dobou vše točí – JPY získal při poklesu chuti riskovat víc podpory a podobně jsou na tom i (některé) rizikové měny. Stabilita na většině rozvíjejících se trhů začíná přepínat důvěru, protože některé úvěrové spready zamířily špatným směrem.

EUR – s blížícími se volbami do EP (23. – 26. května) roste politický tlak, kterému přispívá hlavně Salviniho vyzývavá rétorika z poslední doby, která by mohla ovlivnit výsledky. Vzhledem k napjatým vztahům v italské vládní koalici můžeme v nadcházejících týdnech očekávat nový vývoj.

GBP – libra prorazila níž a má prostor k většímu pohybu vůči euru i USD před pravděpodobným červnovým hlasováním, které vyústí v další kolo politických rozhodnutí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky