Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi loni prosázeli 126 miliard korun

Firmy provozující hazard loni protočily 126 miliard korun, vyplatily 94 miliard. Obě tyto hodnoty zaznamenaly meziroční pokles přibližně o dvě procenta, informovalo ministerstvo financí.

Největší objem sázek se protočil skrze videoloterijní terminály. Do terminálů na území republiky hrající naházeli téměř 46 miliard korun, na výhrách bylo vyplaceno 33 miliard korun. Klasické herní automaty protočily 38 miliard, ale jejich podíl rychle klesá právě v porovnání s videoloterijními terminály, v čemž hraje roli jednak jejich rozšířená dostupnost, ale také možnost hrát s bankovkami, což většina klasických herních automatů neumožňuje. Meziroční pokles je u herních automatů 11 miliard a právě o tuto sumu vzrostl i obrat u videoloterijních terminálů.

Další podstatnou sumou jsou elektromechanické rulety, jejichž obrat činí osm miliard, a také internetové sázení, ve kterým se protočila stejná suma.

Loterie, mezi které se řadí i Sazka, protočily loni necelých sedm miliard, z čehož tři byly vyplaceny. O miliardu více se protočilo v kurzových sázkách, které vyplatily 5,5 miliardy korun. V kasínech se protočilo devět miliard, sedm z toho bylo vyplaceno výhercům.

Celkové příjmy společností provozujících hazard již dva roky mírně klesají. Ze 128,5 mld v roce 2008 poklesly v roce 2009 na 127,8 mld a na loňských 125,6 miliardy korun. Ještě v roce 2008 však byly příjmy loterijních společností jen 108,3 miliardy korun.

Témata:  sazka sázky, loterie, hazard

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy