Kalousek začne vyhazovat! Ze školství propustí 17 tisíc lidí

Kvůli škrtům v regionálním školství ve výši 4,5 miliardy, které navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), odejde ze školství 17 tisíc lidí. Bez práce se do roku 2014 ocitnou učitelé, ale i nepedagogičtí pracovníci, sdělil ve čtvrtek agentuře Mediafax šéf školských odborů František Dobšík.

660
reklama

"Budeme proti tomuto protestovat," uvedl Dobšík s tím, že o problému už ví i ministerstvo školství. Odchod pracovníků by ale mohl nastat už v letošním roce. Podle odhadu Markéty Vondráčkové, místopředsedkyně odborového svazu, by při dodržení plánu na konci roku mohlo být bez práce 10 tisíc lidí.

Celkově podle ní v roce 2014 kvůli snižování stavů ve státní správě zmizí 24 tisíc pracovníků ze všech ministerstev. "Z toho 17 tisíc z regionálního školství," dodala Vondráčková. Do tohoto počtu lidí se počítají pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci, podle Vondráčkové nedělá ministerstvo financí ve svých propočtech mezi těmito povoláními rozdíl.

"Částka navržená rezortem financí je pro ministerstvo školství neakceptovatelná a jednoznačně by se zásadně dotkla fungování systému vzdělávání jako celku, tedy i regionálního školství. Predikce v této oblasti jsou při zmíněných škrtech a v tuto chvíli silně spekulativní," uvedl za ministerstvo mluvčí Radek Melichar.

Proti škrtu protestuje strana Věci veřejné, z jejíž strany je i ministr školství Josef Dobeš. O plánovaných škrtech poprvé v pondělí jednali ekonomičtí ministři, kteří budou o zamýšlených změnách diskutovat i příští týden.

Ministr financí představil v pondělí plán, jak letos ušetřit 23,6 miliardy korun. Úřady, které mají výdaje do jedné miliardy korun, by měly zavázat 1,5 procenta svých provozních výdajů, velké státní kapitoly 3,95 procenta. Výdaje jsou očištěné o mandatorní a o peníze, jež ministerstva potřebují na kofinancování strukturálních fondů Evropské unie.

V roce 2010 bylo na výplatních páskách ministerstva školství více než 220 tisíc pracovníků v příspěvkových organizacích.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky