Radičová pokárala Česko za bojkot fiskálního paktu

Slovenská premiérka Iveta Radičová zkritizovala Českou republiku za to, že spolu s Británií nepodepíše mezivládní smlouvu o přísnější rozpočtové odpovědnosti, píše webový portál televize Markíza. Čechy k tomu podle ní ženou politické, nikoliv ekonomické důvody.

reklama

"Myslím si, že současná vláda České republiky má zodpovědný postoj ke svému rozpočtu a řešení dluhů. A že objektivně a věcně nemá nejmenší problém tuto smlouvu podepsat," řekla Radičová v Bruselu po prvním dni summitu šéfů států a vlád Evropské unie, kde Česko zastupuje premiér Petr Nečas (ODS).

Ve fiskální dohodě není podle premiérky nic, co by Nečasova vláda sama dělat nechtěla, proto jsou podle ní rozhodující politické aspekty. Radičová navíc upozornila, že Česko se už dvakrát ve své historii přidalo beze smlouvy na stranu Britů, kteří však na rozdíl od Čechů vždy jen získali.

"Česká republika se znovu přidala beze smlouvy k Velké Británii a znovu dostane po nose," uvedla šéfka slovenské vlády a dodala, že Praha se bojkotem fiskální dohody dopouští geopolitické chyby.

Euroskepticismus má podle Radičové v různých zemích různé podoby. "Nejdřív jsme se mohli přetrhnout, abychom se stali součástí Evropské unie a západního světa. Teď, když tam jsme, začínáme dělat ramena, že nebudeme dodržovat dohodnutá pravidla," upřesnila slovenská premiérka.

Dodala, že v politice se takové věci mohou vymstít, což se Česku už dvakrát stalo. Připomněla, že i její vláda padla, protože koaliční partner prakticky zaujal postoj České republiky.

V případě zemí jako je Česko a Slovensko, tedy malých ekonomik, není podle Radičové možné uspět na mezinárodním trhu, pokud mezi sebou státy nenavážou normální vztahy a kontakty.

"Jsme v situaci, kdy bez společného úsilí nemáme šanci krizi vyřešit. A je nefér, jestliže jsme se kdysi předháněli, kdo bude v tomto spolku první, aby jsme se dnes, když vznikly problémy, předbíhali v tom, kdo křičí hlasitěji, že tam nepatří," zhodnotila Radičová situaci kolem fiskální smlouvy a postoji Prahy.

Smlouvu o rozpočtové disciplíně v pátek slavnostně podepíše 25 z 27 lídrů členských zemí EU. Dokument má zajistit rozpočtovou odpovědnost unijních států, zejména zemí eurozóny, ukončit dluhovou krizi a zabránit tomu, aby se opakovala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky