Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské uzeniny jsou plné posypové soli

Polská policie vyšetřuje podvod se solí na posyp silnic, kterou pětice lidí ze tří firem prodávala jako jedlou sůl. Policisté už prověřili desítky pekáren a masokombinátů a zabavili 500 tun podezřelé soli, informuje ve čtvrtek server Gazeta.pl.

Na aféru jako první minulý týden upozornil pořad Uwaga (Pozor) stanice TVN, v němž se hovoří o pětici podnikavců, kteří levně nakupovali technickou sůl určenou na posyp silnic a prodávali ji se zhruba trojnásobným ziskem jako sůl jedlou.

Na trh se tak mohly dostat tisíce tun masa, uzenin, ryb, pekárenských a mlékárenských výrobků a dalších potravin, které obsahují zdravotně závadnou sůl.

Hygienici a veterinářská správa tento týden nařídili kontrolu tisíců firem po celé zemi, které technickou sůl mohly používat při výrobě potravin. Policie uvedla, že zatím zkontrolováno bylo 88 společností ve 12 vojvodstvích a zabaveno 500 tun podezřelé soli.

Polský Hlavní úřad pro vyšetřování (CBŚ), který má na starost organizovaný nebo hospodářský zločin, má seznam čtyřiceti firem, které technickou sůl kupovaly a pak ji využívaly pro zpracování potravin. Jsou to především pekárny a masokombináty.

Mechanismus obchodu se solí byl jednoduchý. Podvodníci koupili ve společnosti Anwil ve městě Włocławek technickou sůl určenou pro chemický a energetický průmysl, pro posyp silnic v zimním období nebo pro zpracování kůží.

Ve smlouvách, které jsou datovány od roku 1999, bylo jasně uvedeno, že nejde o jedlou sůl.

Podvodníci technickou sůl kupovali za maximálně 140 zlotých (necelých 850 korun) za tunu. Pak ji přebalili a prodávali firmám v potravinovém průmyslu za 440 zlotých (2650 korun) za tunu. Každý rok tak podle polských médií vydělali miliony zlotých.

Pětice osob, která se na obchodu s technickou solí podílela, byla zadržena v uplynulých dnech. Svou vinu zadržení popírají.

Témata:  podvod potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy