Polské uzeniny jsou plné posypové soli

Polská policie vyšetřuje podvod se solí na posyp silnic, kterou pětice lidí ze tří firem prodávala jako jedlou sůl. Policisté už prověřili desítky pekáren a masokombinátů a zabavili 500 tun podezřelé soli, informuje ve čtvrtek server Gazeta.pl.

reklama

Na aféru jako první minulý týden upozornil pořad Uwaga (Pozor) stanice TVN, v němž se hovoří o pětici podnikavců, kteří levně nakupovali technickou sůl určenou na posyp silnic a prodávali ji se zhruba trojnásobným ziskem jako sůl jedlou.

Na trh se tak mohly dostat tisíce tun masa, uzenin, ryb, pekárenských a mlékárenských výrobků a dalších potravin, které obsahují zdravotně závadnou sůl.

Hygienici a veterinářská správa tento týden nařídili kontrolu tisíců firem po celé zemi, které technickou sůl mohly používat při výrobě potravin. Policie uvedla, že zatím zkontrolováno bylo 88 společností ve 12 vojvodstvích a zabaveno 500 tun podezřelé soli.

Polský Hlavní úřad pro vyšetřování (CBŚ), který má na starost organizovaný nebo hospodářský zločin, má seznam čtyřiceti firem, které technickou sůl kupovaly a pak ji využívaly pro zpracování potravin. Jsou to především pekárny a masokombináty.

Mechanismus obchodu se solí byl jednoduchý. Podvodníci koupili ve společnosti Anwil ve městě Włocławek technickou sůl určenou pro chemický a energetický průmysl, pro posyp silnic v zimním období nebo pro zpracování kůží.

Ve smlouvách, které jsou datovány od roku 1999, bylo jasně uvedeno, že nejde o jedlou sůl.

Podvodníci technickou sůl kupovali za maximálně 140 zlotých (necelých 850 korun) za tunu. Pak ji přebalili a prodávali firmám v potravinovém průmyslu za 440 zlotých (2650 korun) za tunu. Každý rok tak podle polských médií vydělali miliony zlotých.

Pětice osob, která se na obchodu s technickou solí podílela, byla zadržena v uplynulých dnech. Svou vinu zadržení popírají.

Témata: podvod | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky