Nezaměstnanost v USA je nejnižší za posledních 49 let

Americká ekonomika v dubnu vytvořila 263 tisíc nových pracovních míst. Trh čekal v mediánu 190 tisíc. V privátním sektoru bylo vytvořeno 236 tisíc nových pracovních míst, když trh čekal 188 tisíc.

USA, ilustrační fotografie
reklama

Míra nezaměstnanosti klesla na 3,6 % z předchozí úrovně 3,8 %, když se čekala stagnace. Nezaměstnanost je tak v USA nejníže za posledních 49 let.

Nepatrně slabší byla průměrná měsíční mzda s meziročním růstem 3,2 %, když se čekalo 3,3 %.

Data z amerického trhu práce velmi často překvapují a tentokrát zahrála opravdu na pozitivní notu. Silný trh práce podporující ekonomický růst a přitom velmi malé inflační tlaky je něco, co obyčejně svědčí akciovým trhům. Nicméně vývoj dat pokračuje v poněkud schizofrenním nastavení posledních týdnů. Měkké indikátory, jako jsou indexy nákupních manažerů, indikují větší slabost ekonomiky, než jakou ukazují tvrdá data. Dnes zveřejněná data z trhu práce tak podporují naději na oživení ekonomiky v dalších čtvrtletích.

Dolar v reakci na data posílil na EUR/USD 1,114, ale pak zisky umazal. Termínové kontrakty na americký akciový index S&P500 mírně vzrostly, informuje Michal Brožka hlavní ekonom Cyrrus.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky