Babiš: Kraje dostanou na opravy silnic slíbené čtyři miliardy

Kraje letos dostanou na opravu silnic druhé a třetí třídy slíbené čtyři miliardy korun. Dvě miliardy korun obdrží z českého rozpočtu, druhá polovina půjde z evropských peněz. Dnes se na tom na ranní schůzce shodli premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Na twitteru to uvedl Babiš.

Ilustrační fotografie
reklama

Předsedkyně Rada Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) minulý týden uvedla, že kraje požadují, aby slíbené čtyři miliardy dostaly do konce dubna. "Ministryně financí slíbila, že hned příští týden předloží materiál na vládu. Bezprostředně poté by byl vypsán program Státního fondu dopravní infrastruktury, kde by mohly čerpat všechny kraje," řekla dnes Mračková Vildumetzová České televizi.

"Pokračujeme v tom, co jsme jako první začali v roce 2015, když jsem byl ministrem financí. Od té doby dostaly kraje už 15 miliard navíc. Předchozí vlády jim nedaly nikdy ani korunu," uvedl Babiš. Kraje podle něj dostaly díky elektronické evidenci tržeb a kontrolním hlášením od roku 2014 do 2018 navíc 20 miliard korun. "Měly by proto hledat peníze i u sebe. Provozní náklady jim za rok 2018 vzrostly o 1,2 miliardy korun," napsal premiér na twitteru.

Kraje mají ve své správě 49.000 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Ministerstvo dopravy spravuje dálnice a silnice prvních tříd, těch je asi 7000 kilometrů. Krajům nepatří jen silnice, ale i mosty. Ty jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu a jejich opravy jsou nákladné. Ze zhruba 15.000 mostů v Česku jich kraje spravují 12.000, uvedla už dříve Mračková Vildumetzová.

Kraje zároveň požadují systémové řešení. Nechtějí se podle asociace každý rok na jaře ocitnout v nejistotě, zda peníze od státu dostanou, kdy je dostanou a kolik jich bude. Argumentují, že bez státního příspěvku nemohou opravovat silnic nižších tříd rychlejším tempem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky