Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonom radí politikům: Zdaňte vousy, piercing či mužské přirození

Ekonom radí politikům: Zdaňte vousy, piercing či mužské přirození

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Zvýšení daní lidem s měsíčními příjmy nad sto tisíc korun, kterou po poradě ekonomických ministrů o udržení rozpočtového schodku zmínil premiér Petr Nečas (ODS), je populismus a důkaz, že ČR nemá pravicovou vládu. Shodli se na tom ekonomičtí analytici, které v pondělí oslovila agentura Mediafax.

"Zvýšit daně bohatým lidem je především populistické gesto a hloupost," uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance. "Z ekonomického hlediska zhola nic neřeší, jen přiměje ještě větší část skutečně bohatých lidí danit svoje příjmy na Kajmanských ostrovech nebo v jiném daňovém ráji.""Tato populistická snaha některých členů vlády povede paradoxně pouze k tomu, že se z přímých daní do státního rozpočtu bude dostávat stále méně prostředků," míní odborná asistentka z Katedry hospodářské a sociální politiky VŠE Michaela Ševčíková."Když už politici neumějí šetřit, našel jsem pro ně, jaké další daně mohou zavést," uvedl ve svém komentáři Aleš Michl z Raiffeisenbank. "Lze dále danit vousy jako v 16. století v Anglii nebo marihuanu, což nedávno zvažovala Kalifornie. Existovala i daň za to, že jste cizinec, danila se i sůl, klobouky, okna, komíny, hrací karty, hnůj, piercing či v antickém Římě mužská přirození. Pokud nechceme, aby tohle jednou platilo, navrhuji dát do ústavy, že zdaníme každého, kdo navrhne nové nebo vyšší daně."V rámci opatření, která by měla umožnit udržení plánovaného schodku veřejných financí, ekonomičtí ministři v pondělí mimo jiné zvažovali sjednocení DPH na 20 nebo 19 procentech nebo zachování dvou sazeb zvýšených o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Ve hře je také možnost 20procentní daně pro všechny produkty s výjimkou knih a léků, které by zůstaly v 14procentní sazbě. Zvýšení daňové zátěže lidem s měsíčním příjmem nad sto tisíc korun Nečas vysvětlil jako gesto společenské solidarity.

Témata:  daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy