Digitalizace ve stavebnictví aneb Jak lze nahlížet na komodity?

Digitalizace ve stavebnictví přinese finanční úspory. Podle studie analytické společnosti CEEC Research si to myslí 90 procent zástupců veřejných investorů. Digitalizace metodou BIM (informačního modelu budovy) má být od roku 2022 povinná u všech stavebních zakázek nad 150 milionů korun a projektových prací nad šest milionů korun. K této problematice přikládáme komentář Jana Mrvíka, výkonného ředitele společnosti EDITEL.

Ilustrační fotografie
reklama

Stavebnictví lze rozdělit na několik oblastí, jako je například materiálová, logistická, servisní (samotná práce, neboli výstavba) a další. Pro projekci potenciální efektivnosti BIM (informačního modelu budovy) se pojďme podívat na první dvě jmenované, tedy na materiál a logistiku.

Materiál jako je cihla, pytel betonu a další lze zahrnout do komodit, které jsou klasifikovány svými parametry výrobce, dojednanou cenou a požadovaným množstvím. Jakožto komodity je lze do informačních systémů zalistovat do katalogu zboží, s nímž lze následně pracovat, například tvořit objednávky materiálu v čase dle etapy stavby.

Tímto úhlem pohledu se dostáváme do podobného pohledu na komodity jak jsou vnímané v oblasti FMCG (rychloobrátkového spotřebního zboží). Logistika komodit je v případě FMCG či stavebnin si blízká. Pokud dnes oblast FMCG umí těžit benefity z elektronické výměny obchodních dokumentů a elektronické fakturace (EDI) aplikované na komodity, má stavebnictví otevřené dveře tyto synergie snadno adoptovat a využít dosavadních zkušeností a rozvinutosti EDI. Bude zajímavé zkalkukovat náklady na fakturační nebo objednávkový proces v rámci BIM a porovnat výsledky, když se realizuje papírovou nebo elektronickou cestou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky