Vepřové maso zdraží. Z evropských obchodů zmizí do Číny

Češi se musí připravit na citelné zdražení šunky či vepřového. V Číně je morem prasat nakaženo až 50 % chovů, ceny vepřového tam ještě letos mohou o 50 % vzrůst, řekl pro MoneyMAG.cz ekonom Lukáš Kovanda.

Vepřové maso
reklama

Cena vepřového masa v Číně prudce roste. V nadcházejících měsících se proto i čeští spotřebitelé musí připravit na citelné zdražení právě vepřového či šunky, ale do jisté míry zřejmě i dalších druhů masa, zejména červeného.

Vepřové, které je důležitou položkou jídelníčku čínských domácností, se v nejlidnatější zemi světa stává nedostatkovým zbožím. Důvodem je vybíjení tamních chovů prasat, které souvisí s propuknutím epidemie afrického moru prasat. Početní stav prasat a selat je v Číně nejnižší od roku 2011. Velkoobchodní cena v březnu vzrostla z 16,50 renminbi na více než dvacet jednotek čínské měny za kilogram vepřového. Tím ale růst cen nekončí, jen letos by ceny v Číně mohly stoupnout o dalších padesát procent.

Část trhu dokonce spekuluje, že nedostatek vepřového roztočí inflaci v Číně natolik, že tamní centrální banka bude muset přikročit ke zvýšení základní úrokové sazby. Vepřové má totiž v Číně značnou váhu ve spotřebním koši, na jehož základě je vypočítávána spotřebitelská inflace. Je ovšem pravda, že váha vepřového v čínském spotřebitelském koši od roku 2016 klesá, z tří na méně než 2,6 procenta, což obavy trhu z „vepřové inflace“ mírní.  

V Číně byl africký mor prasat poprvé zachycen loni v srpnu. Podle odhadů jím v zemi může být nakaženo až padesát procent chovů. Kvůli jejich vybíjení, které má zamezit dalšímu šíření viru, roste čínská poptávka po vepřovém či šunce z jiných částí světa, včetně Evropy. Některé evropské firmy hlásí jen za poslední dva měsíce až dvacetiprocentní nárůst v nacenění prodávané šunky. Klíčovým důvodem je právě větší sháňka Číňanů po ní či vepřovém.

Letošní produkce čínského vepřového bude kvůli moru asi o 6,1 milionu tun nižší, než se ještě loni v říjnu předpokládalo. V Číně se letos vyprodukuje zřejmě jen 48,5 milionu tun tohoto masa, což představuje více než desetinový pokles v porovnání s rokem 2018. Celosvětová produkce pak letos meziročně klesne patrně o 4,1 procenta, neboť dojde k nárůstu produkce zejména ve Spojených státech, Rusku a Brazílii. Situaci příliš nezachrání vyšší produkce hovězího a zvěřiny, neboť ta letos celosvětově stoupne jen asi o 0,6 procenta, v Evropské unii samotné navíc poklesne.

Tlak na růst cen zejména vepřového, ale částečně také hovězího, případně dalších druhů masa, tak bude letos patrný také v České republice. Například kilogram vepřové kýty bez kosti v únoru v ČR zdražoval meziročně o zhruba dvě procenta, v nadcházejících měsících však nelze vyloučit nárůst ceny ze současných zhruba 121 korun až na 145 korun za kilogram. V menším rozsahu pak bude zřejmě zdražovat hovězí, kterým lidé – nejen v ČR – budou dražší vepřové částečně nahrazovat. Tlak na růst cen červeného masa bude v ČR patrný minimálně po celý letošní rok a bude tak další nepříjemností pro tuzemské spotřebitele. Ti už se nyní musí smířit se zdražováním brambor, zeleniny, pečiva či másla. Důvodem je loňské sucho a špatná úroda, růst cen energií a růst mezd, včetně mezd pracovníků v zemědělství a potravinářství. Růst cen potravin výrazně přispívá ke zrychlení tempa spotřebitelské inflace, která v březnu poprvé od října roku 2012 dosáhla úrovně tří procent. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky