Cigarety státní rozpočet nezachrání

Ministerstvo financí v pátek přišlo s návrhem zvýšit od příštího roku spotřební daň mimo jiné z cigaret a tabáku zhruba o deset procentních bodů. Podle odhadů ministerstva by mělo tímto krokem dojít k navýšení příjmu do státního rozpočtu v roce 2020 až o 7,7 mld. Kč v roce následujícím až o 9,2 mld. Kč. Podle dostupných informací ministerstvo ve svém odhadu zachovává „současnou strukturu trhu a zohledňuje i možné změny chování spotřebitelů.“

Ilustrační fotografie
reklama

Podle našich odhadů by však dodatečný příjem dosáhl pouze kolem 5 mld. Kč v obou zmíněných letech pokud zanedbáme možný efekt předzásobení, který by výběr v prvním roce od zvýšení ještě snížil.

Aby ministerstvo dosáhlo plánovaného dodatečného příjmu, tak by nárůst spotřeby cigaret musel dosáhnout 4,7 % v roce 2020. Přitom v letech předchozích se jednalo pouze o jedno procento. Pro rok 2019 ministerstvo dokonce očekává pokles výběru spotřební daně z tabáku, tedy i pokles spotřeby nebo relativní nárůst černého trhu s cigaretami nebo přechod spotřebitelů k méně zdaněným alternativám, informuje František Táborský, Komerční banka.

Témata: Cigarety | daně | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky