Češi se dočkají! Lepší časy nastanou příští rok

V letošním roce bude česká ekonomika procházet obdobím stagnace, mírný příklon směrem k růstu se dostaví v roce 2013. Na pondělní tiskové konferenci o tom informoval šéf mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Česku Masanori Jošida.

660
reklama

"V krátkodobém horizontu předpokládáme, že se v eurozóně bude snižovat objem vývozu," řekl Jošida s tím, že postupné oživení lze čekat na konci roku.

Česká ekonomika je podle MMF v dobré kondici, má silné základy a řízení dluhu veřejných rozpočtů je na dobré úrovni. Inflace by se podle Jošidy po dočasném zvýšení nad tříprocentní hranici, způsobeném změnou DPH, v roce 2013 měla snížit na dvě procenta. To odpovídá prognóze České národní banky (ČNB), která se s vývody mise MMF shoduje i v obecném odhadu vývoje domácího hospodářství.

Návštěva odborníků z MMF se uskutečňuje v každém z členských států MMF. Zabývá se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami.

Při své poslední návštěvě před rokem zástupci MMF například uvedli, že ve střednědobém horizontu fond očekává v Česku přibližování úrovně produktivity a výše příjmů k zemím evropské patnáctky. Zároveň ale tento vývoj podmínili dalšími strukturálními reformami v oblasti penzí, zdravotnictví a sociálního systému po roce 2012. Bankovní sektor v Česku označili představitelé MMF za stabilní.

Do budoucna je podle MMF třeba, aby se vláda soustředila na udržení makroekonomické stability a zajistila udržitelnost veřejných financí. Současně je zapotřebí pokračovat ve strukturálních reformách, které by podporovaly růst ekonomiky. Mezi taková opatření patří například plány pro rozvoj infrastruktury, posílení institucí, zlepšení flexibility pracovního trhu a zlepšení podnikatelského prostředí.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky