Velké propouštění v ČSA. Desítky lidí přijdou o práci

České aerolinie (ČSA) propustí 40 až 60 zaměstnanců, hlavně palubních průvodčích. ČTK to dnes řekla Vladimíra Dufková, mluvčí firmy Smartwings, která je většinovým vlastníkem ČSA. Na informaci upozornily server Zdopravy.cz a Česká televize. ČSA zrušily v lednu několik pravidelných linek. Firma dříve oznámila, že kvůli omezování letových kapacit sníží počet zaměstnanců asi o 100. Nabídla jim přechod pod Smartwings, ale někteří to nevyužili. ČSA měly podle poslední výroční zprávy ke konci roku 2017 zaměstnanců 719, z toho 273 letušek a stevardů.

Ilustrační fotografie
reklama

Propouštění se bude týkat právě zaměstnanců, kteří nevyužili možnosti práce v jiné části koncernu Smartwings Group. "Podle našich předběžných odhadů se propouštění může dotknout asi 40 až 60 zaměstnanců, především profese palubní průvodčí," uvedla Dufková.

ČSA oznámily hromadné propouštění 26. března Úřadu práce ČR. Několik zaměstnanců opustilo aerolinky už na začátku roku, ale podle firmy neměl tento odchod charakter hromadného propouštění.

ČSA letos v lednu zrušily pravidelné linky z Prahy do Ostravy a Bratislavy a také slovenskou vnitrostátní linku mezi Bratislavou a Košicemi. Důvodem byl podle firmy nedostatek vhodných letadel pro tyto lety. V lednu také skončil pravidelný provoz mezi Prahou a Jekatěrinburgem, protože byl podle ČSA ztrátový.

Vlastníka ČSA, firmu Smartwings (dříve Travel Service), postihlo nedávné mezinárodní pozastavení provozu letounů Boeing 737 MAX. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v polovině března pozastavila provoz těchto letounů kvůli několika nehodám a technickým potížím boeingů tohoto typu z poslední doby. Smartwings vlastní sedm strojů Boeing 737 MAX. Firma je používala na mnoha spojích, zejména na delších trasách. Nyní musí tyto stroje nahrazovat dalšími letouny ze své flotily.

ČSA loni klesl počet přepravených lidí z předloňských 2,9 milionu na zhruba 2,7 milionu. Zisk ČSA podle posledních dostupných údajů za rok 2017 meziročně vzrostl o 9,7 procenta na 267 milionů korun.

Témata: čsa | letectví | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky