Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohodnuto! DPH se musí zvýšit

Dohodnuto! DPH se musí zvýšit

Foto: Vlada.cz

Českou republiku by mohla čekat od příštího roku další změna DPH. Vybrat se na ní musí navíc o 18 až 20 miliard korun, řekl v pondělí po poradě ekonomických ministrů premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že pouze tak se dá udržet vládní plán na snižování deficitu.

Podle premiéra je ve hře mnoho možností, musí se na nich shodnout politická reprezentace. Možností by podle něj mohlo být například sjednocení daně na 20 nebo 19 procentech nebo zachování dvou sazeb a obě zvýšit o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent.

"Robustní" efekt by také mělo mít omezení nebo zmrazení valorizace důchodů. To by se podle premiéra mohlo prosadit ale pouze v případě občanské solidarity. "Ve stejném čase by došlo k prohloubení progrese u daně z příjmu fyzických osob," vysvětlil premiér Nečas s tím, že ačkoliv ODS je dlouhodobě proti progresivnímu zdanění, šlo by o elementární akci občanské solidarity.

Kromě těchto "velkých" změn na příjmové i výdajové stránce se budou politici i nadále bavit i o drobnějších změnách, které by měly každá přinést mezi půl až třemi miliardami korun.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí a bude je každoročně snižovat. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23 miliard korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc oproti schváleným výhledům.

Témata:  důchody vláda DPH

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy