Společná měna rozděluje EU! Hrozí katastrofa, říká exministr Dlouhý

Vladimír Dlouhý, jenž byl mezi lety 1992 až 1997 ministrem průmyslu o obchodu v Klausových vládách poskytl několik pohledů na možný scénář budoucnosti společné evropské měny. Jeho komentář přináší server Hospodářských novin.

660
reklama

V tuto chvíli by podle Vladimíra Dlouhého bylo nejhorší, kdyby se Řecko chtělo vrátit ke své národní měně, tedy drachmě. Ostatní možnosti budou ale také bolestivé a Euro budou velmi bolet. Připouští, že rozpad eurozóny je reálná představa. Přitom společná měna měla státy EU spíše stabilizovat, urychlit jejich hospodářský rozvoj a v konečném důsledku mělo dojít i k vytvoření užší politické unie evropských států. Minulost byla ale taková, že chudší státy si díky němu mohli více půjčovat a bohatší státy na to teď doplácí.

„Rozpad eurozóny už nelze vyloučit a je to smutný paradox: poválečná evropská integrace dosáhla úžasných věcí, ale netrpělivost a pýcha politiků při zavedení eura může dílo zase zničit. Dá se totiž předpokládat, že úplný rozpad eurozóny by byl - alespoň na nějakou dobu - i rozpadem jednotného trhu a schengenského prostoru a to by bylo velmi špatně,“ upozorňuje Dlouhý.

A jak se bude záchrana Řecka vyvíjet? Pokud Řecko zkrachuje, dotkne se to všech států EU. Lidé bohatších států by tuto situaci už nemuseli unést a dotlačili by své politiky k vystoupení z EU. Podle Dlouhého by bylo nejlepším řešením řízený bankrot Řecka, nikoli návrat k drachmě.

Témata: řecko | EU | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky