Revoluce v nemocnicích. Místo osmi lékařů stačí jeden!

Ministerstvo zdravotnictví připravuje na jaro personální vyhlášku, která upravuje, kolik má být v nemocnicích sester na odděleních, lékařů či sanitářů a s jakou praxí. V pondělním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes.

reklama

Proti vyhlášce se však ostře staví Lékařská komora, která se obává zhoršení péče o pacienty. "V nemocnici vybavené podle této personální vyhlášky bych nechtěl sloužit jako lékař a už vůbec bych se v ní nechtěl ocitnout jako pacient," říká viceprezident komory Zdeněk Mrozek. Kromě zněm co do praxe a zkušeností sloužících lékařů se také nově zmenšuje počet lékařů, kteří se mají o pacienty starat. Například dosud bylo na pracovně velmi vytížených odděleních anesteziologicko - resuscitační péče (ARO) nejméně osm lékařů na dvanáct lůžek, podle nové vyhlášky by službu na takovém oddělení měl vykonávat jen jeden lékař.

Kromě změn v personálním obsazení lékařských pracovišť se změní i podmínky pro jejich specializaci. Například po operaci břicha už nebude pacienty kontrolovat operatér, ale třeba plastický chirurg. Stačí, když bude mít lékař s oborem alespoň trochu něco společného.

Ministr zdravotnictví Heger však říká, že vyhláška pouze nastavuje pravidla pro minimální počty lékařů a minimální profesní požadavky. "To znamená, pod co nelze jít. A je na odpovědnosti vedení nemocnice, kolika lékaři a jak zkušenými zajistí služby na jednotlivých odděleních," říká ministr.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky