Polovině firem v zemědělství hrozí krach

Podnikání v oblasti zemědělství patří pořád k nejrizikovějšímu v České republice, v relativním srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou v zemědělství působí o třetinu méně "vynikajících" firem a úpadek hrozí o 123 procent více firmám. Vyplývá to z analýzy, kterou v pondělí zveřejnila ČEKIA.

reklama

Krachem je přitom ohrožena téměř každá druhá společnost (48,8 %) podnikající v zemědělství.

Výsledky hodnocení v analýze aktuálního rozložení rizikovosti podnikatelské základny v ČR vycházejí z metodiky ratingového modelu ČEKIA Stability Rating, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

"Vysoký podíl firem, kterým hrozí krach a velmi nízký počet společností hodnocených v kategorii ´vynikající´ svědčí o vysoké rizikovosti a náročnosti podnikání v sektoru zemědělství," okomentovala výsledky studie analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že markantní vychýlení vzhledem k rozložení tuzemské podnikatelské základny jako celku je důsledkem dlouhodobého snižování podílu zemědělství na národním hospodářství.

"Příčiny lze spatřovat zejména v sílících konkurenčních tlacích a dodatečných investicích nutných pro dodržení platných norem kladených na technologii chovatelských zařízení, zachování životního prostředí a dalších hygienických předpisů. Po vstupu do EU a otevření trhu se české zemědělství potýká také s přílivem levnějších potravin ze zahraničí. Nedostatečný odbyt na domácím trhu a nízké, popř. nestabilní výkupní ceny řeší někteří z prvovýrobců útlumem nebo úplným ukončením produkce nerentabilních komodit, případně úplným ukončením činnosti. Pokles objemu zemědělských komodit se týká především živočišné výroby, především chovu prasat a rovněž chovu skotu," doplnila Štěpánová.

Témata: zemědělství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky