Benzín výrazně podražil a stojí stejně jako nafta. Bude diesel opět levnější?

Na začátku tohoto týdne došlo ke zvýšení plošné ceny Naturalu 95 až o 50 haléřů za litr. Současně klesla cena nafty o 20 haléřů. Dostala se tak na úroveň ceny benzínu, což je stav, který tu byl naposledy na přelomu října a listopadu loňského roku. Plošná cena nafty v síti Shell a EuroOil je v tomto týdnu po mnoha měsících dokonce již nižší než u benzínu, což může naznačovat, že období nafty dražší než Natural je za námi.

Ilustrační fotografie
reklama

V zimním období cena nafty často roste. Základní příčinou je to, že se nafta v některých evropských zemích stále používá jako zdroj tepla, a tak se s topnou sezónou poptávka po ní zvyšuje. V Česku je nafta dražší než Natural 95 již skoro pět měsíců v řadě. Aktuální vývoj takzvaných plošných cen, které bývají poměrně spolehlivým indikátorem dalšího vývoje cen paliv, ale naznačuje, že se vrací období levnější nafty. „V tomto týdnu došlo ke zdražení Naturalu 95 až o 50 haléřů na litr, zatímco cena nafty klesala až o 20 haléřů. Benzín tak aktuálně stojí stejně jako nafta, což je situace, která tu byla naposled na konci loňského října,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

Vývoj plošných cen, které vyhlašují petrolejářské společnosti pro firemní zákazníky na daný týden bezprostředně reflektuje vývoj cen ropy i kurzu koruny. Jakákoliv změna na trzích se tak obratem projeví v plošných cenách petrolejářů, zatímco běžné ceny uváděné na stojanech čerpacích stanic jsou ovlivněny až následně. „Plošná cena v síti Shell je v tomto týdnu u nafty již nižší než u benzínu a činí 30,59 Kč/l. Litr Naturalu 95 pak stojí 30,69 Kč. Přitom ještě v pondělí byla plošná cena na úrovni 30,79 Kč/l u nafty a 30,39 Kč/l u Naturalu,“ popisuje Damir Duraković s tím, že zda se jedná jen o výkyv nebo se trend potvrdí uvidíme přesně za týden, jakmile budou vyhlášeny nové plošné ceny.

I když Natural 95 podražil, ve srovnání s cenovými extrémy z roku 2012 jsou ceny pohonných hmot v Česku stále relativně nízké. V té době se totiž litr benzínu či nafty blížil až k cenové úrovni 40 korun. Například průměrná cena nafty v září 2012 byla dle údajů Evropské komise v Česku 37,23 Kč/l.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky