Spotřebitelská nálada v Německu se nečekaně zhoršila

Spotřebitelská nálada v Německu se překvapivě zhoršila, což by mohlo signalizovat slabší výdaje domácností ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků nejnovějšího průzkumu společnosti GfK.

Ilustrační fotografie
reklama

Společnost GfK dnes oznámila, že její index spotřebitelské nálady pro duben se snížil na 10,4 bodu z březnových 10,7 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters dubnovou hodnotu indexu odhadovali na 10,8 bodu.

Výdaje domácností jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Jsou podporovány rekordně vysokou zaměstnaností, růstem reálných mezd a nízkými náklady na půjčky.

Nejnovější průzkum GfK sice ukázal, že ochota utrácet klesla na nejnižší úroveň za více než dva roky, podle analytika firmy Rolfa Bürkla nicméně nálada mezi německými spotřebiteli zůstává pozitivní.

Bürkl předpověděl, že soukromá spotřeba letos zůstane důležitým pilířem expanze německé ekonomiky. "Závisí to však na předpokladu, že se nebude dál zvyšovat nejistota spojená s brexitem a obchodními spory," upozornil.

Výbor ekonomických poradců německé vlády minulý týden snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,8 procenta z 1,5 procenta předpovídaných v předchozí listopadové prognóze. Poradci poukázali na přetrvávající vysoká rizika spojená s brexitem, se spory v mezinárodním obchodě a s překvapivě prudkým zpomalováním hospodářského růstu v Číně.

V loňském roce hrubý domácí produkt spolkové republiky vzrostl o 1,4 procenta, nejpomaleji za pět let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky