Opusťte eurozónu, vyzval Řecko německý ministr vnitra

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich vyzval Řecko v rozhovoru pro týdeník Spiegel k odchodu z eurozóny. Jde o prvního člena německé vlády, který otevřeně vyzývá k tomuto způsobu záchrany společné evropské měny, informuje v neděli server deníku Zeit.

reklama

"Mimo měnovou unii jsou šance Řecka k zotavení a získání konkurenceschopnosti s jistotou větší, než když zůstane v eurozóně," prohlásil Friedrich.

Ministři financí zemí eurozóny schválili v noci na úterý druhý záchranný balík pomoci Řecku ve výši 130 miliard eur. Díky němu by se mělo řecké zadlužení do roku 2020 snížit ze současných 160 procent HDP na 120,5 procenta HDP.

Německý parlament bude hlasovat o druhém záchranném plánu v pondělí. Zatím není jasné, zda vládní koalice kancléřky Angely Merkelové v hlasování uspěje, aniž by se musela spoléhat na podporu ze strany opozice.
 
Dohoda o druhém balíku pomoci ve výši 130 miliard eur s přísnými podmínkami připojenými k němu má po mnoha měsících nejistoty odvrátit hrozící nekontrolovatelný bankrot Řecka.

Témata: řecko | EU | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky