Není záruka, že nový balík pomoci pro Řecko bude fungovat

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla neexistují žádné záruky, že nový balík pomoci pro Řecko bude fungovat. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

660
reklama

Německo může podle Schäubla v budoucnu opět zvažovat podporu pro tuto zemi, uvedl německý ministr financí v dopise pro německé zákonodárce. V něm je zároveň požádal o podporu balíku pomoci pro Řecku v pondělním hlasování v německém parlamentu.
 
"Neexistují žádné záruky, že zvolená cesta povede k úspěchu. Možná to není naposledy, kdy německý parlament bude muset zvažovat finanční pomoc pro Řecko," uvedl Schäuble v dopise, který má agentura Reuters k dispozici.
 
"Protože jsem přesvědčen, že dohodnutá cesta... s největší pravděpodobností povede k úspěchu, je ospravedlnitelné to, že žádám o podporu tohoto balíčku," dodal Schäuble.
 
Schäuble v pátek uvedl, že nelze vyloučit, že Řecko může potřebovat další finanční pomoc před rokem 2020, přesto ale věří v úspěch druhého záchranného balíku.
 
"Balíček má tříleté trvání. Proto nelze vyloučit, že může přijít potřeba další pomoci po uplynutí této doby a před rokem 2020," řekl v pátek Schäuble.
 
Německý parlament by měl schválit druhý řecký záchranný plán v pondělí, i když zatím není jasné, zda vládní koalice kancléřky Angely Merkelové v hlasování uspěje, aniž by se musela spoléhat na podporu ze strany opozice.
 
Ministři financí zemí eurozóny po více než třináctihodinovém maratónu jednání schválili Řecku v noci na úterý druhý záchranný balík pomoci Řecku ve výši 130 miliard eur. S jeho pomocí by se mělo řecké zadlužení do roku 2020 snížit ze současných 160 procent hrubého domácího produktu (HDP) na 120,5 procenta HDP, což už je v těsné blízkosti původně stanovených 120 procent HDP. Dohoda o druhém balíku pomoci ve výši 130 miliard eur s přísnými podmínkami připojenými k němu tak po mnoha měsících nejistoty, které otřásly eurozónou, odvrací hrozící nekontrolovatelný bankrot Řecka.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky