Brexitová dohoda: Znáte její hlavní body?

Takzvaná brexitová dohoda mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách odluky, kterou vyjednala britská premiérka Theresa Mayová se zástupci EU, řeší na 585 stranách textu okolnosti co nejhladšího rozvázání vztahů po 45 letech britské integrace v unii.

Ilustrační fotografie
reklama

- Vztahy EU a Británie v dalších letech nastiňuje souběžně dojednaná politická deklarace, která má být základem budoucích smluv o spolupráci v jednotlivých oblastech, od hospodářství přes školství po diplomacii, obranu či bezpečnost. Kromě jiného také řeší přechodné období po brexitu do roku 2020.

Obsah vybraných bodů dohody podle dopisovatelů serveru BBC News:

Imigrace

- Občané EU a jejich rodiny budou moci žít a pracovat v Británii (a Britové v EU) do konce přechodného období v prosinci 2020.

- Těm, kteří budou bydlet v Británii před tímto datem, bude dovoleno zůstat i po přechodném období, a pokud budou v zemi žít víc jak pět let, bude jim umožněn trvalý pobyt. Pro dobu po přechodném období se bude EU a Británie snažit dosáhnout dohody pro časově omezený pobyt za "obchodními účely" a dále bezvízový cestovní styk pro krátkodobé návštěvy. Británie s unií by rovněž měly spolupracovat na zvládání ilegální imigrace.

Obchod

- Během přechodného období se bude vzájemný obchod řídit stávajícími zákony EU, ale k dalšímu obchodování Británie s EU dosud není jasné, jaká cla, regulační opatření či kontroly bude potřeba zavést. Pokud nebudou do července 2020 dojednány podrobné podmínky budoucích obchodních a dalších vztahů, začne s příchodem roku 2021 platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií, což znamená žádná cla v obchodu se zeměmi EU, ale také žádná svoboda v případném stanovení nižších cel v obchodování s ostatními zeměmi ve světě.

Doprava

- Text dohody opatrně ujišťuje vedení přístavů i velké silniční dopravce, že by pohyb zboží měl zůstat plynulý během přechodného období, a vyjadřuje naději, že takový zůstane i poté. Panuje nejistota kolem otázky, zda budou po skončení přechodného období zavedeny nějaké další kontroly určitých druhů zboží. Ty hrozí i v případě, že bude zavedena tzv. irská pojistka, která má zajistit volný režim na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou po brexitu. Největší obavy silničních dopravců se soustředí na oblast Doveru a Calais. 

Severní Irsko

- Některé druhy zboží, přicházející do Severního Irska ze zbytku Británie, budou podléhat novým kontrolám, pokud bude zavedena tzv. irská pojistka. Tyto kontroly budou výhradně v kompetenci britských úřadů. U zemědělských produktů mají být již existující kontroly v přístavech a na letištích "výrazně zesíleny." Zboží, putující opačně, ze Severního Irska do zbytku Británie, žádným novým kontrolám podléhat nebude.

Bezpečnost a kriminalita

- Během přechodného období by měla Británie zůstat členem mnoha významných bezpečnostních úmluv - prozatím. Po tomto období by Británie podle textu politické deklarace chtěla zůstat součástí všech existujících bezpečnostních systémů - včetně nové formy vydávání stíhaných osob a sdílení databází. To však bude vyžadovat nové smlouvy v této oblasti.

Vzdělání

- Britské univerzity se obávají, že ztratí přístup k cenným zdrojům evropských fondů na podporu výzkumu, které jsou zatím zaručeny jen do konce roku 2020, ale text dohody neobsahuje žádné detailní informace o tom, jak by měla vypadat budoucí spolupráce. Podobně není vůbec známo, jakým způsobem by se organizoval případný pobyt evropských akademiků na britských univerzitách, případně jaké budou finanční důsledky brexitu pro studenty ze zemí EU, kteří budou chtít studovat v Británii.

Zdravotní péče

- Pro britský národní zdravotnický systém, pacienty a farmaceutické firmy je nezbytné, aby po odchodu Británie z EU nebo během přechodného období nenastaly žádné výpadky v dodávkách léků a zdravotnických potřeb. Na dodávkách léků je Británie závislá, každý měsíc je do země dovezeno na 37 milionů balení léků z EU. Britská vláda tak již ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví zřídila krizové centrum pro zásobování, ve kterém budou vytvořeny zásoby zdravotnických potřeb a léků na šest týdnů. Kritický je také nedostatek zdravotnického personálu. Přítomní zdravotníci ze zemí EU by mohli požádat o trvalý pobyt, ale není jasné, kolik z nich to udělá, ani kolik dalších by se ještě rozhodlo do země přijít.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky