OECD k centrálním bankám: Uklidněte situaci v ekonomice

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý týden výrazně snížila svoji ekonomickou prognózu. V té souvislosti vyzvala centrální banky, aby naznačily trhem, že nízké sazby zůstanou v platnosti déle, než se doposud očekávalo. Nejdůležitější však je, že kromě monetárních stimulů se vyslovila i za strukturální reformy, ale také za koordinovanou fiskální podporu, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Obavy OECD se soustřeďují zejména na eurozónu. Očekává, že růst HDP Německa dosáhne v tomto roce pouze 0,7 procenta, zatímco Itálii může zažít nejhorší období od roku 2013. V širším pojetí není ekonomický výhled jasnější ani v jiných částech rozvinutého světa.

Důvěra soukromého sektoru podle OECD prudce klesá již od 3. čtvrtletí 2017. Ve výrobním sektoru se sentiment za posledních 12 měsíců snížil z úrovně 0,8 procenta na - 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2012, kdy Evropa bojovala s dluhovou krizí. Negativní trend se z výrobního sektoru přesunul i na důvěru spotřebitelů, která se blíží úrovním z roku 2016.

První odpovědí Evropské centrální banky na tento vývoj již bylo obnovení TLTRO a změna rétoriky ve vztahu k predikci. ECB si tak koupila další čas. Zdá se však, že na vymazání tohoto výrazného zhoršení sentimentu budou zapotřebí další měnové stimuly, které jsou spojené s fiskální expanzi.

img-responsive

Graf | foto: Saxo Bank

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky