Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Tusk: Vyzvu EU27, aby umožnila dlouhý odklad brexitu

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzve před nadcházejícím summitem v Bruselu prezidenty a premiéry zemí evropské sedmadvacítky, aby byli otevřeni možnosti "dlouhého" odložení brexitu, pokud o to Britové požádají. Tusk to dnes napsal na twitteru. Dolní sněmovna britského parlamentu bude o možnosti odložit brexit hlasovat dnes večer.

"Během svých konzultací před summitem Evropské rady budu apelovat na EU27, aby byla otevřená dlouhému odkladu, pokud to Spojené království uzná za nutné, aby mohlo přehodnotit svou brexitovou strategii a vybudovat na ní shodu," napsal Tusk. Summit EU se bude konat příští týden ve čtvrtek a v pátek.

Dolní sněmovna britského parlamentu by dnes měla zakončit třídenní sérii hlasování rozhodnutím o tom, zda odchod z Evropské unie odložit. Nyní je termín brexitu stanoven na 29. března. Hlasovat by se mělo o odkladu do 30. června. Pokud Londýn nakonec o odklad požádá, musí s ním souhlasit všech zbylých sedmadvacet členských zemí EU včetně Česka.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v Bruselu novinářům připomněl, že konkrétní žádost o odklad britského odchodu z EU zatím není na stole. "Já očekávám, že britská strana musí nyní velmi rychle rozhodnout, že o odklad zažádá," poznamenal. Finální rozhodnutí bude na jednání summitu EU za týden.

Petříček předpokládá, že takové žádosti by ostatní členské státy nejspíš vyhověly, Česko zásadně proti nebude. "Chceme hledat cestu, jak k vystoupení Británie dojde na základě dohody," uvedl.

Témata:  Donald Tusk Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.