Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předdůchody budou pro všechny, rozhodla tripartita

Předdůchody budou pro všechny, rozhodla tripartita

Foto: Pixmac

Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody (RHSD) schválila možnost předdůchodů pro všechny. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informoval zdroj obeznámený s jednáním.

"Předdůchody budou dojednávané v kolektivních smlouvách," uvedl Mediafaxu zdroj s tím, že jde o variantu, se kterou v lednu souhlasili i ekonomičtí ministři.

S touto možností souhlasili ekonomičtí ministři, ale také odbory. Zaměstnavatelům se tato úprava nelíbila, chtěli, aby na předdůchody dosáhli pouze lidé, kteří pracují v namáhavých profesích.

Za občany, pokud si to dohodnou kolektivní smlouvou, by tak mohl šetřit zaměstnavatel na zvláštní účet u penzijního fondu předem stanovenou částku. Z ní by v posledních pěti letech před regulérním odchodem do důchodu mohli čerpat měsíčně minimálně 30 procent průměrné mzdy.

Zdravotní pojištění bude za "předdůchodce" platit stát, zaměstnavatelé si budou moci započítat příspěvek na předdůchody jako nákladovou položku odečitatelnou z daní.

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy