Brexit: Hrozí chaos, Británie podle německých médií flirtuje s katastrofou

O britském flirtu s katastrofou, hrozícím chaosu nebo pokračujícím období nejistoty a těžké krizi britské politiky píší německá média poté, co britský parlament v úterý opět jasnou většinou hlasů odmítl brexitovou dohodu. Jako nejlepší možné východisko ze současné situace někteří komentátoři vidí další referendum.

Brexit
reklama

"Při druhém pokusu přinejmenším nebyla porážka tak brutálně ponižující jako při tom prvním v lednu. Ale útěcha to není," píše o hlasování, které Theresa Mayová prohrála v poměru 242 ku 391 deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle něj šéfka britské vlády znovu selhala, když "kosmeticky působící změny" týkající se irské pojistky nedokázaly změnit většinové poměry.

List očekává, že dnes britský parlament odmítne možnost vystoupení Británie z osmadvacítky bez dohody a ve čtvrtek by mohl hlasovat pro posunutí termínu brexitu dosud plánovaného na 29. března. Je ale otázka, jestli by se poté různým názorovým táborům v Británii podařilo najít shodu na řešení, když to dosud nedokázaly. Také není jisté, jak dlouho v čele vlády ještě vydrží Mayová, míní Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Fáze nejasností a nejistoty tak pokračuje," konstatuje.

Podobně to vidí i server Spiegel Online, podle něhož britští poslanci flirtují s katastrofou a nikdo nyní neví, co se bude dít dál. I když britský parlament odmítne brexit bez dohody a podpoří prodloužení doby na vyjednávání, žádný ze zásadních problémů to samo o sobě nevyřeší. Pro unii by podle webu teď bylo možná lepší nepovolit odsunutí termínu brexitu a vytvořit tak tlak na Londýn, aby konečně došel k definitivnímu rozhodnutí.

"Přesvědčivé východisko už neexistuje," míní také komentátor veřejnoprávní televize ARD, podle něhož spory o brexit ostrovní zemi uvrhly do krize. Britové sice v roce 2016 hlasovali pro vystoupení z Evropské unie, pak "se ale ukázali zcela neschopni toto vystoupení proměnit ve skutečnost".

Nyní jde především o to, aby se podařilo omezit škody. "Vystoupení bez dohody je to nejhorší, co se zemi může stát: Byla by to katastrofa pro firmy a pro zaměstnance v britských továrnách," opakuje komentátor názor, který sdílí velká většina německých médií. Za zřejmě nejlepší ze špatných řešení považuje druhé referendum o brexitu. To by sice ještě prohloubilo propast v už tak rozdělené společnosti, na druhou stranu by ale Britům dalo šanci, aby "napravili historickou chybu".

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky