Zkáza Řecka pokračuje: Už jsou jen na ratingu "C"

Mezinárodní ratingová agentura Fitch srazila Řecku rating dlouhodobých závazků na "C" z předchozích "CCC". Fitch o tom informovala ve středu na svých webových stránkách.

reklama

"Rating Řecka jako emitenta revidujeme na RD (Restricted Default - pozn. redakce). Nová hodnocení stanovíme u nových cenných papírů po provedené směně dluhu," uvedla agentura Fitch ve své zprávě.

Hlavním důvodem, proč se agentura Fitch k tomuto kroku rozhodla, je druhý záchranný balík pomoci a výměna dluhu se soukromým sektorem (PSI).

Ministři financí zemí eurozóny po více než třináctihodinovém maratónu jednání schválili Řecku v noci na úterý druhý záchranný balík pomoci Řecku ve výši 130 miliard eur. S jeho pomocí by se mělo řecké zadlužení do roku 2020 snížit ze současných 160 procent hrubého domácího produktu (HDP) na 120,5 procenta HDP, což už je v těsné blízkosti původně stanovených 120 procent HDP.

Dohoda o druhém balíku pomoci ve výši 130 miliard eur s přísnými podmínkami připojenými k němu tak po mnoha měsících nejistoty, které otřásly eurozónou, odvrací hrozící nekontrolovatelný bankrot Řecka.

Témata: řecko | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky