Zůstanou obchody o svátcích zavřené? Ústavní soud brzy rozhodne

Ústavní soud zveřejní 13. března rozhodnutí, zda velké obchody zůstanou o některých státních svátcích zavřené. Vyplývá to z programu jednání soudu. Návrh na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě podala před více než dvěma lety skupina senátorů. Podnět iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora. V návrhu stojí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy, mimo jiné s právem na svobodné podnikání.

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
reklama

Obchody musí nyní zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

"Obchodníci, ale i zaměstnanci prodejen více než dva roky čekali, jak se soudy vyrovnají s nerovnostmi, které se zákonem vznikly. Zatímco jedni podnikat můžou, druzí ne, a to jen na základě výměry prodejní plochy, aniž by jim kdokoli z politiků obstojně vysvětlil, proč zvolili jako dělítko právě 200 m2 nebo zrovna tyto konkrétní svátky," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Kromě návrhu na zrušení zákona vzniklo v posledních dvou letech i několik poslaneckých návrhů na omezení či zrušení normy.

Podle podnikatelských svazů není jasné, proč se zákaz prodeje týká jen některých svátků a jen prodejen nad 200 metrů čtverečních. Zákon dopadl na mnoho menších obchodů, kterých se regulace týkat neměla. Některá obchodní centra totiž rozhodla, že se jim nevyplatí otvírat jen pro vybrané obchody, a proto mnohdy zavírají úplně.

Odboráři maloobchodu naopak chtějí, aby se omezení prodeje ve velkých obchodech rozšířilo na všech 13 svátků. Tvrdí, že se zákon o prodejní době v obchodech osvědčil, obavy z propouštění se nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Ani maloobchodní tržby meziročně neklesly.

Maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil zhruba po roce existence. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky