Brexit: Britské továrny ruší pracovní místa a připravují si rekordní zásoby

Britské továrny v únoru rušily pracovní místa a na odchod země z Evropské unie se připravovaly rekordní tvorbou zásob. Ukázaly to výsledky průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit.

Brexit
reklama

Index aktivity britského zpracovatelského průmyslu v únoru podle průzkumu klesl na 52,0 bodu z lednových 52,6 bodu. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Podle IHS Markit nicméně aktivitu podpořila zejména tvorba zásob a snaha snížit objem nevyřízených zakázek pro případ brexitu bez dohody.

Dílčí index tvorby zásob se v únoru vyšplhal na 59,1 bodu. To představuje nejvyšší úroveň, jakou dosud IHS Markit v rámci skupiny předních vyspělých zemí G7 zaznamenala. Zhruba 70 procent britských továren zdůvodňovalo mimořádnou tvorbu zásob brexitem.

Průzkum rovněž ukázal, že továrny v únoru snižovaly počet pracovních míst nejprudším tempem za šest let a že vzrostly jejich obavy ohledně budoucnosti. Příliv zakázek ze zahraničí podle něj klesl již popáté za posledních sedm měsíců.

"Oficiální data potvrzují, že zpracovatelský sektor se už nachází v recesi, a únorový index nákupních manažerů nesignalizuje, že by krátkodobé oživení produkce v důsledku tvorby zásob stačilo k obnovení růstu v odvětví," uvedl ředitel IHS Markit Rob Dobson. Tvorba zásob navíc podle agentury Reuters sníží provozní zisk výrobců, takže jim zbude méně peněz na investice.

Británie má unii opustit 29. března, tedy za 28 dní. Britský parlament ale zatím neschválil dohodu, kterou sjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači. Brexit bez dohody by mohl těžce zasáhnout britskou ekonomiku a narušit obchodní výměnu se zbývajícími členskými státy EU.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky