Ekonomická krize přichází. Experti mají důkaz, že se schyluje k bouři

Stále více ekonomů si začíná všímat prvních náznaků blížící se ekonomické krize. Evropské hospodaření dostává vážné trhliny a první země upadají do recese. To je podle expertů signálem, že se v Evropě schyluje k nejhoršímu.

Ilustrační fotografie
reklama

Ekonomický server americké společnosti Seeking Alpha tvrdí, že evropská ekonomika může světu posloužit jako včasný indikátor blížící se hospodářské krize. Čtvrtletní údaje o HDP totiž byly v eurounijních zemích doslova "hrozné", přičemž došlo k nejpomalejšímu růstu od konce recese v roce 2013. Německo se oficiální recesi vyhnulo, Itálie už ale je v jedné.

Meziročně se výkon italské ekonomiky sice zvýšil, ale pouze o 0,1 procent. Propad byl však hlubší, než se očekávalo, a hospodářství, které i tak zpomalovalo od začátku roku 2017, bylo zasaženo zpomalením růstu ekonomiky velkých obchodních partnerů jako je Německo a Čína.

Nejnovější čísla Eurostatu o HDP Evropské unie jsou méně než povzbudivá. Meziroční růst v EU se zpomalil na 1,4 % a v eurozóně činil jen 1,2 %. Pouze růst v zemích mimo eurozónu pomohl posunout průměr EU o několik desetin procentních bodů.

Podle expertů můžeme pozorovat nejpomalejší tempo růstu v EU od doby, kdy skončila krize v roce 2013. Itálie a Německo jsou země, které se obzvláště obávají krize, protože společně tvoří zhruba 40 % ekonomiky eurozóny a německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí snížila a ve čtvrtém stagnovala.

Italská ekonomika ale už je oficiálně v recesi, se dvěma po sobě jdoucími poklesy. Francouzská ekonomika na tom není o moc lépe, pouze s minimálním nárůstem o méně než 1 % oproti stejnému čtvrtletí. A Evropská unie odhaduje, že růst EU v tomto roce bude činit pouze 1,3%.

Důvodem, proč Unie vykazuje první známky vážných ekonomických problémů, je podle expertů fakt, že EU byla vždy nejkřehčí a poměrně roztříštěná hospodářská jednotka.

Proto se odborníci domnívají, že EU slouží jako potenciální indikátor včasného varování pro příští globální hospodářský útlum, bude ale zároveň mít poměrně intenzivní vliv na budoucí globální hospodářskou krizi.

A ta je podle řady ekonomů za dveřmi. Ostatně s otevřenou deklarovanou ideologickou občanskou válkou, brexitem i celosvětovou turbulencí se jí podle Seeking Alpha dočkáme pravděpodobně nejpozději v tomto nebo následujícím roce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky