České firmy chtějí konkurovat kvalitou a tradicí!

Největší konkurenční výhodou českých firem je tradice a kvalita jejich výrobků a služeb, slabinou je marketing a také efektivita. Tak se hodnotí stovka generálních ředitelů firem působících na českém trhu, které v průzkumu oslovila poradenská firma PwC Česká republika, jak sdělila ve středu.

reklama

Inovace v podobě nového výrobku či služby a nový přístup k zákazníkům pomohly podle šéfů českých firem překonat uplynulé náročné roky krize. Na vývoj nových produktů se letos zaměří 9 z 10 tuzemských společností, přitom 7 z 10 ještě intenzivněji než loni, jak z průzkumu vyplynulo.

Jen 12 procent generálních ředitelů českých firem se domnívá, že mají lepší inovační potenciál než jejich konkurenti ze západní Evropy. Opačného názoru je 46 procent ředitelů a zbytek je přesvědčen, že jsme na tom zhruba stejně. Letos hodlá 70 procent tuzemských firem zvýšit svou inovační aktivitu v oblasti vývoje nového výrobku či služby. Tím se dostáváme světově mezi nadprůměrné inovátory (celosvětový průměr je 69 %, v regionu střední a východní Evropy 65 %). Ještě aktivnější jsou v Německu, kde letos hodlá v inovacích svých produktů „přidat“ celkem 73 procent firem. Více než polovina (51 %) českých firem hodlá letos díky investicím snížit náklady na stávající výrobní procesy.

„Technickými novinkami jsou tuzemské firmy často schopny dohnat i světové hráče. Ty největší inovace ale stále častěji představují změnu obchodního modelu či nový přístup k zákazníkům. Do tohoto procesu je však nutné zapojit zaměstnance, zákazníky i obchodní partnery. Spolupracovat napříč sektorem či výrobním řetězcem se však české firmy musí ještě naučit,“ nastínil Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika.

Vzájemnou spolupráci evropských výrobců v oblasti inovací zařadili čeští generální ředitelé až na čtvrté místo (35 %) mezi nejúčinnějšími zbraněmi proti nízkonákladové konkurenci, zejména z Asie. Nejvíce věří vývoji nových výrobků a služeb (71 %), inovacím stávající produkce (44 %) a novém přístupu k vedení zaměstnanců (37 %).

Nárůst přidané hodnoty díky inovacím tuzemských firem by měl být také hlavním tahounem růstu české ekonomiky v letošním roce. Věří v to více než třetina (35 %) šéfů českých firem. V investice zdejších firem věří (42 %) ředitelů, necelá čtvrtina (24,5 %) sází na spotřebu domácností.

Hlavní konkurenční výhodou české ekonomiky je podle šéfů zdejších firem naše geografická poloha (69,5 %) a stabilní ekonomické prostředí (59 %). Generální ředitelé hodnotí vysoko také kvalifikovanou pracovní sílu (50,5 %) a stabilitu zdejšího finančního sektoru (48,5 %). Do první pětice konkurenčních výhod České republiky zařadili ještě náklady na pracovní sílu (31,5 %). Jako konkurenční nevýhodu naší země označilo 80 procent dotázaných korupci. Následují administrativní zátěž (70,5 %), správa daní (59 %). Spokojeni nejsou generální ředitelé ani s politickou stabilitou (36 %) a podporou tuzemských výrobců (33,5 %).

„Měnící se strategie tuzemských firem přináší nové požadavky na podporu ze strany státu. Nepožadují už pobídky na tvorbu nízkokvalifikovaných pracovních míst, ale podporu v oblasti výzkumu a vývoje, technického školství či exportu. Očekávají také razantnější boj vlády s korupcí. Etika podnikání se ve stále více firmách stává samozřejmostí a férový přístup očekávají i od státu,“ uzavřel Moser.

Témata: Česko | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky